Tipuri de defecte HDD – cum sa le recunosti și ce să faci
O copie de backup a datelor vă poate scăpa de sudorile reci resimțite atunci când se pierd date importante. Copia de rezervă reprezintă cea mai ușoară metodă pentru a vă recupera datele în cazul defectării unitații HDD în urma: fluctuațiilor de tensiune, virusării sistemului, deteriorării blocului/sectoarelor sau coruperii fișierelor sistemului de operare, precum, NTLDR, boot.ini, ms-dos.sys etc.
Iată care sunt cele mai des întâlnite motive în care o unitate HDD eșuează, cum să recunoști defectul, care este motivul și soluția potrivită pentru a recupera datele, fără a afecta datele stocate pe dispozitiv.
1. Defecțiuni electronice (firmware) sau defectiuni din fabrică
Cum recunoști defectul?
• Hard Disk-ul este nedetectabil de către sistem
• Sistemul nu reușește să pornească sau se blochează în timpul procesului de încărcare
Care sunt motivele?
Această problemă apare în general atunci când hard disk-ul este nou și este împiedicat să funcționeze corect. Problema poate apărea chiar și după câteva zile de la achiziționarea și instalarea acestuia, existând șanse ca producătorul să livreze un hard disk defect. Aceste hard disk-uri pot fi uneori livrate clienților fără a fi testate în prealabil.
Care este soluția?
Utilizatorii pot contacta producătorul hard disk-ului și pot solicita înlocuirea acestuia pe baza garanției. Prin urmare, acest tip de probleme pot fi rezolvate fără a fi nevoie să apelați la specialiști și fără costuri suplimentare. Cu toate astea, utilizatorul poate pierde date importante care sunt stocate pe hard disk, chiar înainte de coruperea efectivă a datelor. Producătorul nu oferă nicio garanție în acest sens iar pentru a vă recupera datele de pe un hard disk deteriorat va fi nevoie să apelați la un specialist în recuperare de date, în special dacă problema este gravă și daunele sunt logice.
2. Supraîncălzire
Cum recunoști defectul?
• Ventilatoarele se miscă prea lent sau deloc
• Sunt emise sunete de ticăit (click click) sau zgomot de către hardware-ul sistemului
• Desktop-ul sau laptop-ul se încălzește la scurt timp după pornire
Care sunt motivele?
Acesta este cel mai întâlnit motiv de defectare a unităților hard disk. Motivele pot fi strângerea prafului în timp sau defectarea ventilatorului. Din cauza ventilației necorespunzătoare, sistemul se încălzește până atinge punctul de vârf, moment în care hard disk-ul poate eșua brusc sau se poate deteriorara grav hardware-ul calculatorului, o problemă ireversibilă.
Care este soluția?
Asigurați-vă că sistemul de răcire funcționează corect, verificați dacă ventilatorul rulează și ajunge suficient aer la procesor și restul componentelor. Curățați ventilatorul periodic de praf. Nu folosiți laptop-ul pe pat, pături sau orice alte materiale asemănătoare în timp ce laptop-ul este pornit.
3. Defecțiuni electronice sau supratensiune
Cum recunoști defectul?
• Sistemul BIOS nu poate detecta hard disk-ul
• Hard disk-ul nu pornește
• Eșec pornire bruscă
Care este motivul?
Este posibil ca UPS-ul să nu poată transmite cantitatea de curent optimă, poate fi prea mare sau prea mică. De asemenea, problema poate apărea din cauza utilizării unei surse de alimentare necorespunzătoare care furnizează curent în mod întrerupt.
Care este solutia?
Asigurați-vă că hardware-ul sistemului primește curent doar din surse de alimentare sigure. Utilizați UPS-ul unui producător cunoscut. Opriți întotdeauna sistemul atunci când nu vă aflați lângă el și nu îl folosiți. Dacă unitatea HDD este inaccesibilă sau nedetectabilă, contactați First Data Recovery pentru a vă recupera datele în cel mai scurt timp.
4. Eroare mecanică și alte defecțiuni interne.
Acest tip de problemă este întâlnită în interiorul hard disk-ului și poate fi din cauza sectoarelor/blocurilor necorespunzătoare, defecțiuni la motor, placa PCB deteriorată, capetele de scriere/citire sunt imobile.
Cum recunoști defectul?
• Hard disk-ul scoate sunete de ticăit (click click) sau de scrâșnire
• Dispar brusc fișiere și foldere. Pot deveni corupte, împiedicând accesarea lor
• Se blochează întregul sistem
• După ecranul de pornire, apare ecran negru, fapt ce împiedică pornirea și folosirea sistemului
Care este motivul?
Unitatea hard disk este formată din componente în mișcare care se pot degrada în timp, rezultând prin hard disk-ul deteriorat mecanic. De asemenea, atacul unui virus poate șterge date de pe hard disk, modifică funcționarea acestuia și corupe sistemele de fișiere, fapt ce duce în final la eșecul mecanic.
Care este soluția?
Actualizarea sistemului în mod regulat și rularea ultimei versiuni de antivirus sunt cele mai comune și sigure măsuri care pot crește durata de viață a hard disk-ului. În plus, pentru siguranță sporită, o unitate hard disk se înlocuiește, în medie, după 3-4 ani de utilizare.
5. Fișiere corupte
Cum recunoști defectul?
• Fișierele din sistem sunt corupte sau deteriorate, împiedicând accesul utilzatorilor la date
• Date corupte sau hard disk inaccesibil în urma unei întreruperi bruște de curent sau închidere forțată
Care este motivul?
Oricare dintre următoarele situații pot duce la coruperea sistemului de fișiere și la funcționarea necorespunzătoare a hard disk-ului: metodele „neetice” de a închide sistemul – tinând apăsat butonul de închidere sau deconectarea bruscă de la sursa de alimentare; folosirea programelor virusate sau defecte; fluctuațiile de tensiune.
Care este soluția?
Utilizați întotdeauna modul standard de a închide calculatorul, prin accesarea meniului principal și shut down. De asemenea, este recomandat să închideți toate programele care rulează înainte de închiderea sistemului. Evitați folosirea de programe software rău intenționate, pentru a menține funcționarea corectă a hard disk-ului cât mai mult timp.
6. Eroarea umană
Pot apărea erori ale sistemului din cauza unor greșeli umane, dar care pot provoca daune serioase. De exemplu, modificarea unor setări importante, modificarea locației fișierelor din sistem sau instalarea gresită a sistemului de operare, toate acestea pot duce la poate cea mai grea operațiune de recuperare a datelor. Soluția pentru a vă recupera datele pierdute este să apelați la un centru specializat în recuperare de date. Dacă ești pe principiul DIY (do it yourself), citește înainte acest articol De ce este bine să vii cu Hard Disk-ul într-un centru specializat de recuperare a datelor.