De ce este bine să vii imediat cu Hard Disk-ul într-un centru specializat de recuperare a datelor

12 oct. 2018
First Data Recovery
826

Cele mai multe dintre cauzele de pierdere a datelor de pe un dispozitiv se datorează disfuncționalităților hardware, în frunte cu HDD-ul. Unitățile Hard Disk sunt cele mai sensibile componente ale unui computer, aproximativ 140 de mii de hard disk-uri se defectează global în fiecare săptămână. Dintre aceste accidente, 60% se datorează problemelor mecanice iar 40% sunt rezultatul folosirii necorespunzătoare de către utilizatori (inclusiv accidente precum vărsarea de lichide, lovituri sau căzături). Un alt motiv pentru care se pot deteriora unitățile Hard Disk este supraîncălzirea, cauzată de obicei de utilizarea excesivă sau strângerea prafului în calculator.

Cu toate astea, ca și în cazul oricărui dispozitiv, un Hard Disk se va uza în timp și va înceta să funcționeze.

Semne de urmărit care indică faptul că un Hard Disk poate fi defect:

  • Unitatea Hard Disk se blochează frecvent
  • Calculatorul este neobișnuit de fierbinte
  • Unitatea Hard Disk are probleme la pornire
  • Timpul de procesare devine foarte lent
  • Computerul se blocheaza frecvent
  • Fișierele nu se deschid sau sunt corupte aleatoriu

Pentru a preveni disfuncționalitățile unității de disc, asigurați-vă că folosiți corespunzător dispozitivul și că periodic curățați cooler-ul calculatorului de praf, pentru a putea răci optim. De asemenea, puteți să vă asigurați periodic backup-ul datelor importante prin copierea fișierelor pe un Hard Disk extern sau încărcarea pe un server tip cloud.

Ignorarea semnalelor de avertizare

Dacă vi se pare ca este ceva în neregulă cu unitatea Hard Disk, încetați îndată să o utilizați. Dacă unitatea scoate sunete ciudate sau vă apar mesaje de eroare legate de accesarea datelor, este un indicator clar că trebuie să acționați rapid prin deconectarea sistemului de la curent. Utilizarea în continuare a unui Hard Disk defect va duce cu siguranță la agravarea problemelor.

Deschideți unitatea Hard Disk doar într-o cameră curată (CLEANROOM)

Utilizatorii curioși din fire preferă să testeze ceva mai mult metodele ”do it yourself”. Atunci când realizează că într-adevăr unitatea hard disk are o problemă, ei vor avea tendința să deschidă unitatea și să o verifice. La prima vedere, probabil veți crede, că deschiderea unui hard disk este destul de simplă. În realitate, acest lucru necesită experiență, instrumente speciale și o cameră specială, dacă doriți șanse cât mai mari pentru recuperarea datelor. Prin urmare, nu deschideți niciodată un hard disk singur – mai ales dacă nu aveți o cameră de tip CLEANROOM în care concentrația de particule din aer este controlată pentru a evita deteriorarea datelor. Tot praful vizibil sau invizibil din atmosferă va scădea la minim șansele de reușită în încercarea de recuperare a datelor.