Recuperare de date pentru matricele RAID 5

16 ian. 2018
First Data Recovery
621

RAID 5 se află în topul celor mai populare configurații RAID. Comparativ cu alte matrice, oferă performanță superioară de citire a datelor și toleranță la erori. RAID 5 reprezintă o opțiune ideală pentru serverele web sau de stocare.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui RAID 5 este paritatea datelor. Această caracteristică permite o viteză mai mare de acces la date, față de un RAID 4 (o configurație similară dar cu o unitate de paritate dedicată). O matrice RAID 5 poate scrie pe toate unitățile Hard Disk în același timp, în timp ce un sistem cu paritate dedicată este limitat de viteza unității de paritate.

Cu toate acestea, o matrice RAID 5 trebuie reconstruită dacă unul dintre Hard Disk-urile component a eșuat. Mulți dintre clienții First Data Recovery pierd accesul la date fie în timpul reconstruirii matricei, fie atunci când un al doilea Hard Disk eșuează, ori atunci când controlerul RAID nu mai funcționează corect. Chiar dacă RAID 5 oferă toleranță la erori, nu poate înlocui o strategie eficientă de backup a datelor. Citește și articolul despre principalele metode de backup a datelor.

Matricea RAID 5 folosește metoda de striping pentru stocarea datelor și nu necesită dublarea datelor precum în cazul sistemului RAID 1. Datele sunt scrise în “fâșii” (stripes) pe toate unitățile Hard Disk din matrice, iar pentru fiecare dintre disk-uri este rezervată o unitate de bandă cu scopul de ține paritatea datelor, calculată în funcție de celelalte unități de bandă. Acest lucru sporește performanța de citire, dar pe de altă parte, scade performanța de scriere a datelor – deoarece datele trebuie sunt recalculate și scrise împreună cu noile date pe banda de paritate.

În alte cazuri, însuși controlerul RAID 5 poate eșua din diferite motive, devenind imposibil să se recreeze și să se recupereze matricea. Ca rezultat, veți avea un număr de Hard Disk-uri, toate conținând datele respective, însă nu se pot accesa acele date. În aceste situații veți avea nevoie de servicii de specialitate în recuperarea datelor. Inginerii First Data Recovery sunt experți în recuperarea matricelor RAID 5 indiferent de motivul problemei. Matricele RAID 5 cu Hard Disk-uri multiple, necesită echipamentul și experiența necesare pentru a reuși în procesul de recuperare.

Cele mai întâlnite motive de pierdere a datelor RAID 5

– Întreruperea procesului de reconstrucție a matricei
– Eșecul mai multor unități Hard Disk
– Eroare controller RAID
– Supraîncălzire
– Reformatare
– Înlocuire eronată a Hard Disk-urilor

Alte probleme comune RAID 5 ce pot cauza pierderea datelor:

– Eroare de utilizator
– Încercările DIY (do it yourself) fără cunoștințele necesare
– Supratensiune
– Loviri accidentale a unităților Hard Disk
– Coruperea matricei
– Infectarea cu viruși
– Coruperea masei de partiționare
– Eroare sectoare greșite (Bad Sectors) pe una sau mai multe unități
– Erori Drivere

O matrice RAID 5 poate fi compusă din minim trei (3) Hard Disk-uri și maxim șaisprezece (16). Paritatea RAID 5 se calculează în funcție de numărul unităților HDD, capacitatea utilizabilă fiind întotdeauna cu o unitate de disk mai mică decât numărul total de disk-uri disponibile în configurația matricei. Comparativ, din acest punct de vedere, RAID 5 este superior RAID 1 care are doar o jumătate din capacitatea utilizabilă.

Recuperăm datele de pe orice Hard Disk parte a unei matrice RAID 5, dar nu ne limităm la, următorii producători:

  • Hewlett Packard Enterprise
  • Hitachi
  • Microsemi (Adaptec)
  • Promise Technology
  • Dell EMC
  • NetApp
  • Broadcom (LSI Logic)
  • Synology
  • Dell
  • QNAP

Am conceput și o serie de sfaturi pentru a preveni pierderea datelor RAID 5.

Înțelegem cât de neplăcut poate fi acest moment și lucrăm cu dvs. la fiecare pas, pentru vă recupera datele cât mai repede posibil! Pentru o evaluare completă a matricei RAID 5 și recuperarea datelor, apelează cu încredere la serviciile First Data Recovery telefonic sau folosind formularul de contact.