Principalele metode de backup a datelor
În adâncul sufletului știți că este întotdeauna nevoie să aveți măcar o copie de rezervă a fotografiilor și altor fișiere importante aflate pe calculator, telefon sau tabletă. Dar de unde începeți?
Crearea copiilor de rezervă a fișierelor importante este crucială. Backup-urile periodice reduc riscul de a vă pierde documente importante, fotografii cu cei dragi sau întreaga muncă în caz de furt, de incendiu, în cazul defectării unității hard disk sau orice alte motive de pierdere a datelor.
Backup-ul datelor nu este atât de dificil, dar metodele și alegerea mediului potrivit pot duce la o ușoară confuzie. În acest articol vă prezentăm opțiunile de bază pentru backup împreună cu caracteristicile lor, pentru a vă ajuta să faceți alegerea potrivită în funcție de nevoile dumneavoastră.
Backup-uri multiple: De ce sunt importante
Cea mai bună modalitate pentru a vă asigura că nu pierdeți fișiere importante este să nu vă bazați pe o singură copie de rezervă. Recomandat este să aveți între 2 și 3 copii de rezervă stocate pe medii diferite.
Creați-vă obiceiul de a face copii de rezervă în mod regulat, în fiecare săptămână sau lună, fie ori de câte ori obțineți noi documente sau fotografii. De asemenea, în ceea ce privește mediile de stocare fizice precum hard-urile externe sau flash drive-urile, aveți în vedere că acestea se descompun odată cu trecerea timpului. Trebuie înlocuite după câțiva ani pentru a vă asigura că nu vor eșua, distrugând fișierele în proces.
Iată care sunt principalele metode de backup în era digitală.
Metoda 1: Unitatea hard disk externă
Ce este?
O unitate hard disk externă este o unitate de memorie HDD, la fel ca cea din interiorul computerului, pe care puteți stoca orice tip de fișier. Multe dintre ele sunt mici și portabile, făcându-le să fie ușor de transportat și depozitat chiar în sertarul biroului. Alte hard-uri externe sunt mult mai mari și sunt proiectate pentru a sta pe birou.
Cum funcționează?
Unitățile externe se conectează la computerul dumneavoastră pentru a asigura o memorie de stocare suplimentară, de obicei folosind un cablu USB. Odată conectat, puteți extrage sau copia fișierele pe care le doriți de pe unitatea hard disk a computerului pe unitatea hard disk externă. Odată ce dispozitivele au fost sincronizate, acele fișiere vor fi copia de rezervă în cazul în care calculatorul dvs. se va deteriora.
Puncte slabe?
Unitățile hard disk pot avea diferite probleme din diferite motive. Se poate întâmpla ca dintr-o dată hard disk-ul să nu mai funcționeze, ceea ce înseamnă că nu veți putea accesa fișierele pe care le aveați deja stocate. Se întâmplă rar ca un model mai nou de hard extern să eșueze, iar majoritatea unităților pot avea o durată de viață de câțiva ani până a fi înlocuite. Trebuie doar să rețineți că pot apărea probleme, iar dacă apar iată ce să faci și ce să nu faci în cazul pierderii de date.
Ce ar trebui să aleg?
Unitățile de hard disk externe vin în mai multe dimensiuni și capacități de stocare. Dacă aveți doar câteva fișiere și fotografii pentru care doriți să faceți backup, un hard extern de 500GB sau 1TB va fi mai mult decât suficient. Unitatea de 1TB poate suporta până la câteva sute de mii de fotografii sau câteva mii de documente. Dacă aveți mai multe fișiere, puteți opta spații de la 2TB și până la 16TB.
Unele hard disk-uri externe au carcase mai robuste, pot fi rezistente la apă sau la foc și merită cumpărate dacă sunteți preocupat de apariția unor circumstanțe neprevăzute care pot dăuna unitații hard disk.
Metoda nr. 2: Unitatea flash – Stick USB
Ce este?
Memoriile flash se utilizează în primul rând pentru memoriile propriu-zise ale diverselor echipamente electronice cum ar fi, în engleză: USB flash drive, thumb drive, handy drive, memory stick, flash stick, jump drive, – Wikipedia” – care încă nu dispun de un termen românesc consacrat. Unitățile Flash USB sunt de mici dimensiuni cu o portabilitate sporită și vin într-o gamă largă de modele și spații de memorie. De asemenea, pot fi găsite într-o mulțime de culori, forme și pot avea diverse prinderi (tip breloc, șnur etc.). Această metodă de backup al datelor este foarte potrivită atunci când vreți să transportați fișiere, să aveți mereu la îndemână datele de aveți nevoie (la chei sau în geantă) și orice altă ocazie care implică deplasări – puteți avea stocate fotografii, filme, documente, prezentări, muzică etc.
Cum funcționează?
O unitate flash se conectează la calculator prin portul USB. Odată conectat, puteți copia datele din calculator pe stick într-un timp relativ mic. După deconectare, acele fișiere vor fi prezente pe stick-ul USB până când le veți elimina.
Puncte slabe?
Din cauza dimensiunilor mici și expunerea la diferiți factori (apă, caldură, șocuri de lovituri, căzături etc.) unitățile flash USB pot eșua sau datele pot deveni corupte iar dvs nu veți mai putea accesa fișierele. Este puțin probabil ca o unitate flash nouă să vă cauzeze probleme, dar se poate întâmpla.
Ce ar trebui să aleg?
Unitățile flash sunt mai mici decât unitățile hard disk externe și oferă un spațiu mai mic de stocare. Spațiul de stocare începe de la 4GB, iar cele mai mari unități pe care le puteți cumpăra la momentul actual au un spațiu de stocare de 512 GB, suficient pentru câteva mii de documente sau fotografii, în funcție de dimensiunile fișierelor. Acestea sunt cele mai potrivite pentru persoanele care au un număr moderat de fișiere pentru backup. De asemenea sunt deosebit de utile pentru studenții care au nevoie să facă copii de rezervă pentru școală.
Cel mai bine este să alegeți mărimea memoriei și modelul de unitate flash USB pe care o credeți potrivită pentru nevoile dvs. de stocare și stilul de viață.
Metoda nr. 3: Stocare în cloud
Ce este?
Sistemul de stocare în cloud este un sistem care vă permite să vă salvați fișierele de pe computerul dvs. într-un server al unui centru de date, separat de memoriile dispozitivelor personale sau memorii externe. Companiile de stocare în cloud folosesc servere pentru a oferi diferite mărimi de spații de stocare pentru cei care vor să închirieze acest tip de serviciu pentru depozitarea fișirelor.
Avantajele stocării în cloud sunt în primul rând legate de posibilitatea accesării fișielor de oriunde ați fi, atâta timp cât aveți conexiune la internet. Fie că aveți nevoie să accesați un fișier acasă, la servici, la cineva în vizită sau la un centru de printare, puteți accesa cloud-ul de pe orice calculator, telefon sau tabletă, fără a fi nevoie să purtați după dvs. stick-ul sau hard-ul de memorie. În plus, vă scutește de sarcina prin care este nevoie să copiați individual datele de pe un dispozitiv pe altul, puteți sincroniza manual sau automat orice fișiere.
Cum functionează?
Odată ce optați pentru un serviciu de stocare în cloud, puteți încărca fișiere cu ajutorul unei aplicații pentru desktop sau prin intermediul site-ului web al companiei, folosind doar conexiunea la internet. Aveți posibilitatea să vizualizați, să modificați și să ștergeți oricând fișierele stocate în contul dvs. cloud, folosind orice computer sau dispozitiv mobil. Puteți muta fișierele înapoi pe computer ori de câte ori doriți.
Puncte slabe?
Deși stocarea în cloud reprezintă o opțiune cu multe avantaje, există și câteva riscuri. Serverele de stocare a cloud-ului pot fi și au fost hack-uite, chiar dacă companiile optează pentru cele mai bune metode de securitate.
Un alt risc este cel al falimentului companiei de la care ați achiziționat serviciul. Se poate întâmpla ca firma care oferă servicii de stocare în cloud să își închidă activitatea, iar dacă se întâmplă acest lucru nu veți mai putea accesa niciunul dintre fișierele pe care le aveați salvate în contul dvs. Luați în considerare termenii și condițiile companiei respective.
Alt aspect neplăcut include fișierele care durează prea mult timp pentru a fi încărcate în cloud, care vă pot solicita banda de internet și încetini temporar conexiunea. În plus, fără o conexiune la internet, nu veți putea accesa niciun fișier din contul dvs. cloud.
Ce ar trebui să aleg?
Depozitarea datelor în cloud este o variantă destul de accesibilă, iar multe companii oferă spații mici de stocare în mod gratuit. Contra unei taxe lunare, puteți obține spațiul de care aveți nevoie. Alegeți o companie care să reprezinte încredere. Folosirea cloud-ului poate fi o alegere excelentă pentru oricine dorește să aibă mereu copii de rezervă la zi. Multe dintre firmele dedicate acestui serviciu au aplicații mobile care fac automat backup la device-urile prestabilite – imediat după ce ați făcut o poză cu telefonul sau ați filmat un video cu tableta.