Top 3 SSD-uri cu cea mai mare capacitate de stocare

16 nov. 2018
First Data Recovery
1833

Ești curios să afli care este cea mai mare capacitate de stocare al unui SSD în 2018? Destinația de utilizare ale acestor SSD-uri gigant sunt segmentele de piață în continuă dezvoltare care necesită medii cu o asemenea capacitate, astfel că pot deservi sectoarelor guvernamentale, financiare, medicale, educative, farmaceutice, social media sau comunicații. Chiar dacă aceste dispozitive nu sunt destinate celor mai mulți dintre utilizatori ne oferă, cu siguranță, o idee despre cum va arăta viitorul dispozitivelor de stocare.

Iată care sunt top 3 cele mai mari SSD-uri la ora actuală.

Locul 3. Samsung PM1643 – 30 TB SAS SSD

Compania Coreeană a adus pe piața dispozitivelor de stocare noua generație de SSD cu o capacitate de 30,72TB.

PM1643 a venit cu noi inovații tehnologice, reușind să păstreze dimensiunea standard de 2,5 inch al unui SSD tradițional. Unitatea este construită pe cea mai recentă tehnologie V-NAND cu cipuri de 512GB distribuite pe 64 de straturi, oferind o capacitate de două ori mai mare decât modelul precedent de 15,36TB, introdus în martie 2016. Spațiul de stocare a fost mărit prin alăturarea a 9 controlere și a tehnologiei TSV (Through Sillicon Via), ”este pentru prima dată când aceste tehnologii sunt folosite împreună într-un SSD”, declară compania Samsung. Noul SSD oferă o viteză de scriere/citire de 1,700MB/s, respectiv 2,100MB/s, fiind o viteză de trei ori mai mare decât al unui SSD obișnuit.

Construit pe cel mai recentă tehnologie V-NAND, PM1643, oferă și primul pachet flash NAND de 1TB, 40Gb de DRAM, un nou controler și software personalizat.

Caracteristicile software includ protecția fișierelor metadata, păstrarea și recuperarea datelor în cazul întreruperilor bruște de curent, precum și algoritmul de corectare a codului de eventuale erori (EEC). Samsung oferă o garanție de 5 ani pentru acest model. Prin urmare, permite folosirea întregii memorii pentru scrierea datelor în fiecare zi, timp de 5 ani, fără eșecuri. Timpul mediu după care ar putea apărarea problemele este de 2 milioane de ore, spune compania Samsung.

Samsung a lansat pe piață unitățile PM1643 30TB SAS SSD, în martie 2018.

Locul 2. Seagate 60 TB SAS SSD

Seagate a dezvăluit SSD-ul de 60 TB în august, la foarte scurt timp după ce Samsung lansase SSD-ul cu cea mai mare capacitate de până atunci, de 16 GB.

Seagate 60 GB SAS SSD utilizează tehnologia 3D NAND prin care celulele sunt ”pliate” și distribuite astfel încât să acopere cipul de memorie, dublând numărul de date din acel cip. Comparându-l cu SSD-ul de 16 TB de la Samsung care este alcătuit din 48 de cipuri de memorie, SSD-ul Seagate are în componența sa un număr impresionant de 480 de cipuri.

Cu toate astea, Seagate nu utilizează carcasa obișnuită al unui SSD, ci are dimensiunea unui HDD, de 3,5 inch. Acest lucru poate fi un beneficiu sau un dezavantaj, în funcție de sistemul pe care va fi folosită unitatea. Ce poți face cu 60.000 de GB (60 TB)? Poți stoca 12.000 de filme HD sau 400 de milioane de poze în cazul unei platforme social media.

Locul 1. ExaDrive DC100: Cel mai mare SSD în 2018, cu o capacitate de 100 TB

ExaDrive DC100 deține recordul pentru cel mai mare SSD la momentul actual, cu o capacitate uriașă de 100 TB.

Este un dispozitiv de stocare potrivit pentru întreprinderile care au nevoie de o asemenea capacitate. Oferă o viteză de scriere de 500MB/s, chiar dacă acesta a fost proiectat punând accent pe capacitate și eficiență, și nu pe viteză. DC100 consumă doar 0,1 wați pe TB, cu 85% mai puțină energie față de alte SSD-uri similare.

Modelul ExaDrive DC100 folosește tehnologia flash NAND 3D, iar dimensiunea SSD-ului este similară cu cea al unui HDD, de 3,5 inch. Astfel, poate înlocui cu ușurință HDD-urile vechi din servere sau din alte platforme de stocare. Pentru a vă face o idee despre cât înseamnă 100TB, imaginați-vă că puteți stoca datele din 2000 de telefoane, 20.000 de filme HD sau 20 de milioane de melodii.