Studiu de caz 1 – Recuperare două matrice RAID 10 în regim de urgență

20 sept. 2018
First Data Recovery
929

În acest caz clientul a apelat la serviciile First Data Recovery pentru recuperarea datelor a două matrice RAID 10 formate din 8 Hard Disk-uri Seagate de 2gb și de 3gb. Recuperarea s-a efectuat în regim de urgență și a fost finalizată cu succes prin recuperarea a aproximativ 8tb de date.

Întâmplarea neplăcută a avut loc dimineață, în care cele două sisteme RAID 10 parte a unui server HP au cedat. Administratorul firmei a hotărât mutarea HDD-urilor într-un server asemănător, dar operațiunea a fost soldată cu eșec. Următoarea încercare de a repune în funcțiune server-ul a fost schimbarea ordinii HDD-urilor, lucru care a condus la îngreunarea procesului de recuperare a datelor.

În aceeași zi la ora 17:00 am primit cele două sisteme RAID 10, cu următoarea configurație:

RAID 10 format din 4 HDD-uri Seagate 2GB

  • Model HDD: Seagate Barracuda ST2000DM001
  • Capacitate: 2 GB

RAID 10 format din 4 HDD-uri Seagate 3GB

  • Model HDD: Seagate Desktop ST3000DM001
  • Capacitate: 3 GB

Clientul dorea recuperarea a 6 mașini virtuale, în cel mai scurt timp posibil.

Procesul de diagnosticare și recuperarea datelor RAID 10

În procesul de diagnosticare am constatat că o parte din date erau suprascrise datorită permutării HDD-urilor în matricea RAID. Din fericire, după câteva ore, sistemele au fost configurate corect și s-a putut trece la pasul următor: recuperarea datelor.

Până a doua zi la ora 10:00 au fost recuperate și predate clientului două, și cele mai importante, dintre cele 6 mașini virtuale. După încă 24 de ore recuperarea datelor a fost finalizată cu succes.

SFATURI UTILE

  • Dacă remarcați că nu mai puteți accesa datele, vă recomandăm să închideți imediat sistemul.
  • Nu recomandăm mutarea HDD-urilor într-un server asemănător, acest lucru poate duce la ștergerea accidentală a configurației matricei (metadata).
  • Nu mutați HDD-urile din pozitia lor inițială, multe servere nu suportă schimbarea ordinii HDD-urilor ajungându-se astfel la suprascrierea datelor.
  • Nu utilizați programe pentru recuperarea datelor și evitați să folosiți matricea RAID. Opriți alimentarea și contactați în cel mai scurt timp o firmă specializată în recuperarea datelor pentru a evalua sistemul dumneavoastră.