Studiu de caz 2 – Recuperare RAID 5 în regim de urgență

12 oct. 2018
First Data Recovery
750

Am fost solicitați în jurul orei 09:00 pentru recuperarea datelor dintr-un sistem RAID format din 3 SSD-uri. Clientul a dorit recuperarea doar anumitor baze de date care aveau o dimensiune aproximativă de 100GB. Recuperarea s-a realizat în regim de urgență și a fost finalizată cu succes.

Abia după ce clientul a adus sistemul la First Data Recovery, am aflat că inițiat fusese configurat din 4 SSD-uri. Unul cedase în urmă cu câteva luni iar matricea RAID a continuat să funcționeze în mod degraded. În cele din urmă, a mai cedat un SSD iar sistemul a devenit inaccesibil în ziua în care am fost contactați.

Clientul a solicitat recuperarea datelor în cel mai scurt timp posibil.

Procesul de diagnosticare și recuperarea datelor RAID 5

Matricea RAID 5 era formată din 4 SSD-uri Intel de 480GB, din care unul era lipsă și unul era defect.

În urma diagnosticării s-a constat că SSD-ul defect era plin de bad-uri, acesta fiind motivul pentru care matricea nu mai era funcțională. Din fericire s-a dorit recuperarea doar anumitor baze de date care împreună aveau aproximativ 100GB.

În 6 ore recuperarea a fost finalizată cu succes! Am reușit să reconfigurăm sistemul RAID și să recuperăm bazele de date solicitate de către client, în proporție de 100%.

SFATURI UTILE

Aflate în topul celor mai populare configurații, o matrice RAID 5 oferă o performanță mare de citire a datelor și toleranță ridicată la erori, făcând ca datele să fie mai rezistente decât în alte configurații comune. Cu toate astea, datele nu sunt protejate și se pot pierde atunci când sistemul nu mai funcționează corespunzător.

  • Dacă matricea RAID 5 nu mai funcționează sau nu mai puteți accesa datele, opriți imediat alimentarea;
  • Nu reconstruiți o matrice RAID defectă în special dacă o încercare anterioară de reconstrucție a eșuat;
  • Nu recomandăm utilizarea programelor software care promit recuperarea datelor. Riscați ca datele dumneavoastră să nu mai poată fi recuperate;
  • Contactați în cel mai scurt timp o firmă specializată în recuperarea datelor de pe sistemele RAID.