Recuperarea date pentru matricele RAID 0

18 dec. 2017
First Data Recovery
620

RAID 0 este folosit de obicei de către persoanele fizice, în general cu o configurație compusă din două Hard Disk-uri. O matrice RAID cu două unități este de două ori mai rapidă decât o singură unitate Hard Disk, deoarece poate efectua simultan mai multe operațiuni de citire/scriere. RAID 0 dă mai puțin randament cu cât există mai multe unități în matrice și în aceeași măsură cresc și riscurile de pierdere a datelor. Pentru matricele cu trei, patru unități Hard Disk sau mai multe, este de nevoie de un controler performant, tehnologie și caracteristici îmbunătățite pentru a putea susține un nivel mai mare de operațiuni.

Pentru a crea o matrice RAID 0, este nevoie de conectarea a două sau mai multe Hard Disk-uri. Ori de câte ori veți salva date în matricea RAID, acestea se vor împărți pe fiecare Hard Disk (prin metoda stripping), iar fiecare HDD lucrează de fiecare dată la capacitatea lui maximă. În RAID 0 datele sunt distribuite pe fâșii (”stripes”), pentru maximă eficiență. Datele sunt fragmentate și distribuite pe întreaga matrice, iar numărul de fragmente depinde de numărul de disk-uri din matrice. Fragmentele sunt apoi scrise simultan pe fiecare disc din RAID 0. Având datele fragmentate, performanța de scriere/citire este cu mult îmbunătățită – în timp ce un Hard Disk standard solicită ca toate datele să fie scrise secvențial. RAID 0 permite ca informația să fie scrisă pe discuri separate, în același timp.

Configurația RAID 0 este foarte populară datorită performanței crescute și vitezei superioare de lucru pe care aceasta o oferă. Reprezintă una dintre cele mai ieftine soluții ca și raport buget – performanță, putând fi folosite HDD-uri dintre cele mai ieftine pentru a crea un sistem rapid de scriere/citire a datelor. Atenție însă, principalul dezavantaj al configurației RAID 0 este că nu oferă nici un fel de redundanță datelor. Dacă o singură unitate din RAID 0 eșuează, toate datele din matrice vor fi pierdute.

Pierderea datelor de pe RAID 0 poate fi cauzată în primul rând de către defectarea unui Hard Disk din matrice dar și din cauza unor probleme de electronică, a unui eșec al controlerului, defecțiuni hardware, deteriorarea firmware-ului de Hard Disk, fișiere corupte, infectarea cu viruși informaționali sau erori de formatare.

Chiar și în cazul în care v-ați luat măsuri de siguranță, există întotdeauna posibilitatea ca datele dvs. să fie pierdute. Inginerii First Data Recovery oferă soluții sigure de recuperare a datelor, folosind echipamente de ultimă generație pentru a vă ajuta în momentele critice. Cazurile de recuperare a datelor RAID necesită întotdeauna toate unitățile implicate în configurare, chiar dacă problema a fost cauzată de o singură unitate. Trimiterea tuturor unităților la un centru specializat reprezintă cea mai bună șansă pentru o recuperare reușită.

RAID 0 nu are rezistență la defecțiuni.

RAID 0 nu are implementat nici un sistem de verificare sau corectare automată a erorilor. Cu alte cuvinte, RAID 0, are zero toleranță la erori. Dacă se defectează un singur Hard Disk, întreaga matrice va fi compromisă. Din acest motiv, RAID 0 este ales în cazul în care performanța are o prioritate mai mare decât integritatea datelor. Platformele de jocuri de ultimă generație, de exemplu, au adesea spațiu de stocare RAID 0.

Pentru o bună funcționare, se recomandă folosirea unor unități identice pentru orice setare RAID 0. Dacă capacitățile unităților diferă, capacitatea totală a matricei RAID 0 va fi determinată de cea mai mică unitate Hard Disk din matrice.

Care sunt etapele de recuperare a datelor RAID 0?

Imediat ce intrăm în posesia matricei RAID 0 vom rula o serie de proceduri pentru diagnosticarea problemei. În urma evaluării vă vom înștiința asupra modului în care vom proceda, rata de succes așteptată, timpul estimativ necesar recuperării de date și o cotație de preț.

Etapa de evaluare. Fiecare unitate Hard Disk din matricea RAID este evaluată din punct de vedere al funcționalității. La First Data Recovery, procesul pentru recuperarea datelor începe întotdeauna cu o evaluare gratuită. Nu există taxe în avans, acestea aplicându-se ulterior evaluării și doar cu acordul clientului.

Etapa recuperării. Aceasta este etapa cea mai importantă, iar specialistul în recuperare trebuie să cunoască cu exactitate ordinea Hard Disk-urilor (când demontați matricea RAID, numerotați în ordine toate Hard Disk-urile componente) și dimensiunea blocurilor. Nu lucrăm niciodată direct asupra Hard Disk-urilor din matricea originală, prin urmare următorul pas în procesul de recuperare este clonarea fiecărui Hard Disk și extragerea datelor de pe unitățile defecte. În urma recuperării, noile Hard Disk-uri sunt configurate în matricea RAID și se verifică integritatea datelor.

Etapa de predare. După finalizarea procesului de recuperare, datele se pot preda clientului fie pe un nou suport media, fie se restituie datele pe configurația RAID originală după ce aceasta a fost repusă în funcțiune.

Informațiile și fotografiile prezentate au rol strict informativ. Pentru o evaluare completă a matricei RAID 0 și recuperarea datelor, apelează la specialiștii First Data Recovery telefonic la 021.313.18.78 sau folosind formularul de contact.