Recuperare de date HDD cu suprafață zgâriată

28 dec. 2016
First Data Recovery
1528

Ce este un HDD (Hard Disk Drive)?

HDD este prescurtarea de la Hard Disk Drive, fiind un dispozitiv electronic-mecanic utilizat pentru stocarea datelor. Această unitate de stocare existentă încă de la începuturile calculatoarelor, se folosește de o suprafață magnetică, dispusă pe platane, pentru memorarea datelor. Are un braț mecanic pentru operarea funcțiilor de citire/scriere, acesta mișcându-se de-a lungul platanului. Ca și performanță, aceasta se poate măsura în funcție de viteza de rotație a platanului, cu cât este mai mare cu atât mai repede va stoca/oferi informațiile dorite.

Din păcate, HDD-ul este o componentă destul de sensibilă care se poate deteriora chiar și la cele mai mici accidente și poate prezenta mai multe tipuri de defecțiuni ce conduc la pierderea fișierelor din laptop sau calculator.

Suprafața zgâriată HDD? Câteva dintre motive.

Recuperarea de date de pe un HDD (Hard Disk Drive) cu suprafața zgâriată este unul dintre cele mai grele procese. Necesită nu doar echipamente dedicate ci și ani întregi de experiență pentru a livra clientului un rezultat cât mai bun. În general HDD-urile care prezintă zgârieturi sunt refuzate de multe companii specializate în recuperarea de date, pentru ca îi pun în dificultate chiar și pe cei mai buni tehnicieni.

  • Ruperea capului de scriere a HDD-ului este unul dintre cele mai des întâlnite motive pentru care apar zgârieturi pe suprafața acestuia. Așa cum am menționat anterior, HDD-ul este compus dintr-o suprafață magnetică dispusă pe platane. Această suprafață este cea mai sensibilă componentă care, în caz de deteriorare, poate conduce la pierderea definitivă a datelor salvate. Zgârieturile prezente pe un HDD pot aparea din varii motive – alimentarea HDD-ului după ce acesta s-a defectat mecanic, a suferit un șoc, capul de scriere a HDD-ului nu mai funcționează corect etc. Imaginați-vă că distanța dintre capul de hard disk și platan este una foarte mică, de ordic nanometric. Astfel, ne dăm seama că orice atingere a platanelor va rezulta în formarea de noi zgârieturi pe suprafața discurilor și implicit contaminarea suprafețelor cu praf magnetic.
  • Orice încercare de recuperare de date în situația în care suprafața este zgâriată și contaminată cu praf magnetic este sortită eșecului. Noi, la First Data Recovery am perfecționat diverse tehnici de îndepărtare și decontaminare a suprafețelor magnetice mărind astfel considerabil șansele de recuperare. Există totuși și situații în care suprafețele disk-urilor prezintă zgârieturi atât de profunde și de dispersate încât recuperarea este imposibilă. De aceea este bine:

– Să vă protejați laptop-ul sau calculatorul de șocuri și lovituri
– Să nu scoateți hard disk-ul din calculator, apelați la un specialist
– Să se asigure funcționarea optimă de răcire a coolerelor
– Iar pentru siguranța dumneavoastră să efectuați backup periodic al datelor pe o memorie externă

  • Imediat ce ați sesizat o problemă la hard disk cea mai bună soluție este să vă adresați unui centru specializat de recuperare de date. Defecțiunile pot fi identificate doar în urma desfacerii hard disk-ului, însă este esențial să se urmeze procesul optim. Acest lucru se poate face doar în laboratoare special amenajate cu echipamente dedicate (CLEAN ROOM), care nu se regăsesc în orice centru de recuperare de date.

Soluții recuperare date HDD zgâriat

Specialiștii de la First Data Recovery susțin că există soluții de recuperare a datelor chiar și atunci când ele pot părea imposibile. După o investigare amănunțită în laboratoarele specializate și cu ajutorul echipamentelor special create pentru recuperarea și extragerea datelor, facem tot posibilul pentru a maximiza procesul de recuperare.

Informațiile prezentate au rol strict informativ. Pentru o evaluare completă a Hard Disk-ului și recuperarea datelor, apelează la specialiștii First Data Recovery telefonic sau folosind formularul de contact.

Citeste si Recuperare date de pe HDD-uri cu orice defect