Recuperare date de pe sistemele Mac/Unix/Linux

12 apr. 2017
First Data Recovery
867

Tehnologia modernă a venit, printre multe altele, cu inovația stocării a mii de fișiere pe dispozitive de stocare de dimensiuni cât mai mici. Gândiți-vă la telefonul mobil, tabletă sau laptop și apoi la tot ce este salvat în acestea. La mulți dintre noi sunt multe, foarte multe fișiere (foto, video, audio etc.) stocate într-un dispozitiv relativ mic. Dar ce ne facem dacă oricare dintre dispozitive se strică și pierdem toate datele?

Sistemele Macintosh, Unix, Linux ș.a., sunt mai puțin răspândite decât sistemele Windows, în România. Din acest motiv există și mai puține centre specializate în recuperarea de date de pe acestea. Chiar dacă din punct de vedere al componentelor hardware folosite pentru stocarea datelor ele sunt identice cu cele ale sistemelor Windows, platforma Mac/Unix este cu mult diferită. Între programele folosite pe sistemele Mac și cele Windows nu există aproape nici o compatibilitate iar fișierele stocate pe un Hard Disk care folosește un sistem de operare Mac/Unix/Linux, nu pot fi accesate de pe un sistem Windows. Există diferite emulatoare (aplicații) care se pot folosi pentru citirea datelor, îngreunează însă accesul datelor chiar și în cele mai banale situații, prin urmare, nu recomandăm folosirea acestora.

First Data Recovery este un centru specializat și pe această nișă – recuperarea datelor de pe sistemele Mac/Unix/Linux. Îmbinăm priceperea, experiența, echipamentele și tehnologiile deținute pentru a oferi cele mai bune soluții de recuperare clienților noștri.

În procesul de diagnosticare se regăsesc două tipuri de defecte ale sistemelor Mac/Unix: Logice și Fizice.

1. Recuperare de date Mac/Unix/Linux cu defect Logic
Erorile logice sunt foarte des întâlnite și sunt cauzate în general de utilizarea necorespunzătoare a dispozitivelor. În categoria acestor defecte sunt incluse ștergerile accidentale, formatările incomplete sau incorecte, dar pot apărea și din cauza fluctuațiilor de tensiune sau degradarea în timp a dispozitivului. Tot aici sunt incluse și infectările cu viruși și orice alte tipuri de programe malware care duc la pierderea datelor.

2. Recuperare de date Mac/Unix/Linux cu defect Fizic
Recuperarea de date cu defect fizic poate fi un proces mai complicat în cazul Macintosh, datorită sistemului de operare. Defectele fizice lasă, în general, datele intacte dar nu se poate accesa fizic dispozitivul. Noi deținem cunoștințele și tehnologiile necesare recuperării datelor de pe Mac, Unix, Linux care au fost supuse deteriorărilor fizice, precum: șocuri fizice, lichide, expuse la temperaturi ridicate, condens și altele.

Recuperare de date Macintosh

Toți cei care sunt utilizatori frecvenți de Mac trebuie să cunoască faptul că stocarea datelor pe acest tip de dispozitiv se face în două părți diferite al aceluiași Hard Disk. Această funcție se numește Fork, avându-le în continuare pe cele două: Fork de resurse – unde se stochează resursele precum icoane, fonturi etc. și; Fork de date – care conține datele reale a fișierului.

Cu orice situație de pierdere a datelor v-ați confrunta, noi putem oferi serviciul de recuperare a datelor de pe Macintosh. De fapt, putem recupera aproape orice de pe dispozitivele Mac.

Recuperare de date Unix

Recuperarea datelor dintr-un sistem Unix este considerată una dintre cele mai complicate operațiuni, din cauza numărului mare de variante ale sistemului de operare. Pe lângă acest lucru, timpul alocat recuperării poate fi destul de lung. Recuperarea datelor de pe un sistem Unix necesită cunoștințele unor profesioniști și o atenție imediată. First Data Recovery oferă servicii de recuperare a datelor, indiferent de cauza defecțiunii (hardware sau software).

Cele mai întâlnite cauze de pierdere a datelor de pe un sistem Unix:

 • Defectarea unei componente Hard Disk
 • Tabel partitie corupt
 • Reformatare disk
 • RAID, SAN, NAS eroare server
 • Erori sistem fișiere Unix
 • Eroare ”Bad sector” pe disk

Cele mai utilizate sisteme Unix sunt: UFS, HTFS, VxFS și EAFS, Sun Solaris.

Recuperare de date Linux

Dacă vă confruntați cu problema pierderii datelor de pe un sistem de operare Linux, noi vă putem recupera datele în aproape orice situație. Cele mai des întâlnite problem care duc la pierderea datelor din sistemul Linux sunt:

 • Eroare de server
 • Coruperea datelor
 • Defectarea unei componente Hard Disk
 • Fișiere șterse și partiții
 • Atacuri malware (viruși)
 • Reformatare disc
 • Eroare RAID etc.

Oricare ar fi motivul pentru pierderea datelor, echipa noastră de recuperare date are cunoștințele necesare pentru a rezolva cu success orice situație. Putem recupera datele pierdute din sistemele de fișiere corupte Linux – Ext 2, Ext 3, Ext 4.