Cum să citești corect datele tehnice de pe un card de memorie
Te întrebi ce înseamnă toate aceste informații scrise pe eticheta cardului de memorie? Utilizarea unui card SD este cât de poate de simplă, însă când vine vorba de a descifra diversele cifre și simboluri aflate pe acesta, lucrurile devin puțin mai complicate.
În ultimii ani, odată cu avansarea tehnologiei, au apărut noi termeni și simboluri pentru a indica anumite aspecte de performanță. Atunci când folosești un aparat foto de ultimă generație este important să îți alegi cardul de memorie potrivit. Dacă nu reușești să faci acest lucru, riști să te pricopsești cu înregistrări video întrerupte, timp lung de așteptare la capturarea imaginilor și alte probleme.
În acest articol găsești explicate datele tehnice înscrise pe cardul de memorie.
1. Producătorul
2. Modelul cardului
3. Capacitatea de stocare
4. Tip card
5. Viteza de transfer
6. Clasa de viteză
7. Clasa UHS
8. Clasa UHS Bus IF
9. Clasa de viteză video
1. Producătorul cardului
Producătorul cardului este cel mai ușor de identificat, fiind cel mai vizibil pe cardul de memorie. Cei mai des întâlniți producători sunt Sandisk, Transcend și Kingston dar și alte nume precum Lexar, Samsung sau Toshiba sunt foarte cunoscute. Alegerea unui card în functie de brand este relativă, primele carduri menționate sunt mai accesibile din punct de vedere al prețului însă calitatea celei de-a doua categorii este mai satisfăcătoare, dar cu un preț pe măsura performanțelor.
2. Modelul cardului
Modelul cardului oferă o idee rapidă asupra performanței. Nu toți producătorii au aceste modele diferite.
De exemplu, Sandisk are în prezent modelele Ultra, Ultra Plus, Extreme, Extreme Plus și Extreme Pro pentru cardurile de memorie SD, precum și una de bază care nu poartă nicio denumire. Pe măsură ce modelul cardului este mai avansat, vitezele de transfer sunt îmbunătățite. Cardurile avansate oferă în plus și alte specificații importante precum: protecție împotriva apei, temperaturilor scăzute, razelor X sau rezistență la șocuri.
3. Capacitatea de stocare
Toate cardurile de memorie au o capacitate de stocare care, în cele mai multe cazuri, este indicată clar pe etichetă. Cea mai mică capacitate începe de la 4GB sau 8GB în funcție de producător (capacitatea poate fi și mai mică dacă cardul este unul mai vechi) și poate ajunge până la 512GB. Carduri cu o capacitatea mai mare, de 1TB sau 2TB, vor fi cu siguranță disponibile la un moment dat, dar chiar și o memorie de 512GB este mai mult decât suficientă pentru majoritatea utilizatorilor.
În teorie, cu cât cardul are o memorie mai mare de stocare, cu atât vei putea face mai multe fotografii și înregistrări video. Dar ceea ce se întâmplă în practică depinde de mai mulți factori cum ar fi: formatul imaginilor JPEG vs RAW, nivelul de compresie, nivelul de rezolutie a înregistrărilor video și nu în ultimul rând, performanțele camerei. Majoritatea utilizatorilor tind să aleagă un card cu o capacitate de stocare între 16-64 GB.
PONT: Pentru securitate sporită este preferabil să se utilizeze mai multe carduri de capacități medii, în locul unui singur card de o capacitate mare.
4. Tip card
În prezent, cardurile SD se încadrează în următoarele tipuri: SD, SDHC și SDXC. Tipul cardului este indicat pe eticheta.
Cardurile SD (Secure Digital) – sunt primele apărute și deja nu mai reușesc să ofere capacitățile și vitezele de transfer necesare aparatelor și calculatoarelor performante pe care vor fi utilizate. Cardurile de tip SDHC sau SDXC sunt acum printre alegerile utilizatorilor.
Cardurile SDHC (Secure Digital High Capacity) – au o capacitate de stocare între 4-32 GB. Pornind de la 4 GB memoria se dublează, având astfel carduri SDHC de 4, 8, 16 și 32 GB. Atenție: Dacă vă oferă cineva un card de 20GB, înseamnă că este momentul să vă faceți cumpărăturile în altă parte.
Cardurile DSXC (Secure Digital Extra Capacity) – după cum indică și denumirea, sunt cele care oferă extra capacitate de stocare. Acestea sunt disponibile în capacități de 64GB, 128GB, 256GB și 512GB.
Modelele noi de camere foto/video suportă toate cele trei tipuri de carduri SD, SDHC și SDXC. Cele mai vechi însă, vor suporta doar cardurile SD obișnuite, nu și pe cele SDHC și SDXC.
5. Viteza de transfer a datelor
Majoritatea cardurilor au înscrisă viteza de transfer sub forma MB/s, fie sub forma unui număr alături de un “x”. Acest lucru arată cât de rapid este procesul de scriere/citire a datelor.
Cardul de mai sus este unul dintre cele pe care este înscrisă viteza de transfer în ambele moduri : 150MB/s și 1000x înseamnă același lucru. Poate aduce confuzii atunci când încerci să compari două carduri care nu sunt marcate în ambele moduri. Prin urmare, dacă viteza de 150MB/s este egală cu 1000x, atunci 1x corespunde cu viteza de 150kb. Astfel, o viteză de 45MB/s va fi marcată cu 300x, viteza de 90MB/s cu 600x și așa mai departe.
De cele mai multe ori, însă, există un singur număr pe cardul de memorie care indică viteza de transfer. Viteza de citire este în general mai mare decât viteza de scriere, deci dacă vezi un singur număr pe eticheta cardului, va fi cea de citire. La urma urmei, un număr mai mare pare mai impresionant. Viteza de citire înseamnă cât de repede se pot citi informațiile de pe card. Este diferită față de viteza de scriere, care se referă la cât de repede se pot scrie datele pe card. Prin urmare, atunci când faci fotografii sau filmări, acestea sunt scrise pe card, iar când introduci cardul în calculator pentru a descărca fișierele, intervine viteza de citire. În orice caz, ar trebui să gasești ambele valori a vitezei de transfer pe site-ul producătorului.
Vitezele de transfer sunt deosebit de importante în alegerea cardului, fiind nevoie să se potrivească cu performanțele aparatului foto/video. În cazul înregistrărilor de rezoluție înaltă sau a capturării imaginilor în rafale, este necesar un card cu o viteză mai mare de scriere. Ce se întâmplă dacă viteza de scriere este mică? Apar întârzieri între capturi, secundele de așteptare variind în funcție de dimensiunea fișierului, nu se pot captura mai multe fotografii consecutive de tip rafală, iar timpul de așteptare este mare și în cazul descărcării sau ștergerii fișierelor de pe card.
6. Clasa de viteză
De ceva timp, cardurile SDHC și SDXC au fost marcate cu o cifră în interiorul unui cerc incomplet. Aceste cifre sunt 2, 4, 6 sau 10 și indică clasa de viteză de cardului.
Ce vrea să simbolizeze această cifră este viteza minimă susținută de card în MB/s. Cu alte cuvinte, indică cât de repede garantează cardul scrierea informațiilor pe acesta în mod continuu. O clasă mare de viteză este utilă celor care au nevoie să înregistreze materiale video de lungă durată fără întrerupere.
Un card cu clasa de viteză 2 garantează o viteză minimă de scriere de 2MB/s, un card de memorie clasa 4 garantează o viteză minima de 4MB/s și așa mai departe. Retineți însă faptul că aceasta este viteza minimă de scriere garantată și nu se referă la viteza constantă stabilită.
Aceste cifre pot părea mici în comparație cu cele menționate mai devreme, însă înregistrările video sunt diferite de o simplă capturare a unei imagini iar cerințele sunt diferite. Dar de ce fel de card vei avea nevoie în cazul înregistrărilor video? Asociația SD consideră că un card cu clasa de viteză 4 este suficient de bun pentru videoclipuri Full HD, însă pentru a avea rezultate superioare sunt recomandate clasele 6 sau 10. Acest lucru depinde de rata de frecvență a cadrelor, o rată mai mare necesită carduri mai rapide. Când înregistrezi clipuri video 4K, ai nevoie de ceva capabil.
7. Clasa de viteza UHS
În prezent există două clase de viteză UHS: clasa de viteză UHS 1 și UHS 3. Modul în care apare notat pe cardul de memorie este cu cifra 1 sau 3 în interiorul literei U.
Cardurile de memorie cu clasa de viteză UHS 1 au o viteză minimă de scriere de 10MB/s, în timp ce la cardurile UHS 3 viteza minimă începe de la 30MB/s. Această specificație prezintă interes pentru cei care doresc înregistrări video de calitate, fără întreruperi sau alte probleme.
Poți utiliza cardul memorie și pe camere mai vechi care nu sunt concepute pentru UHS, dar nu vei beneficia de aceleași avantaje de viteză.
8. Clasa UHS Bus IF
Clasa UHS Bus IF este diferită față de cea anterior menționată, a nu se confunda. Există trei tipuri de categorii UHS Bus IF: UHS-I, UHS-II și UHS-III. Pe cardul de memorie această clasă este notată prin cifrele romane I, II sau III.
Aceste cifre se referă la interfața Bus, care are un rol foarte important în determinarea vitezei de transfer. Cardurile UHS-I au o viteză maximă de 104MB/s, în timp ce UHS-II ating viteza maximă de 312MB/s. Cardurile UHS-III dublează această viteză, până la maximum de 624MB/s.
De ce este clasa UHS Bus IF importantă? Utilizarea unui card de memorie rapid pe camera foto va permite o scriere a imaginilor mult mai rapidă. Este o particularitate importantă pentru fotografia de evenimente sportive, de acțiune sau viață salbatică.
De asemenea, viteza de transfer a imaginilor și videoclipurilor de pe cardul de memorie pe computer este mai mare, cu condiția să folositți un cititor de carduri care acceptă această tehnologie.
Cardurile UHS-II și UHS-III sunt ușor de recunoscut prin prezența a două randuri de pini, în timp ce UHS-I are un singur rând.
Pentru a te asigura că te poți bucura de beneficiile unui card UHS-I, UHS-II sau UHS-III, verifică lista de specificații a camerei pe care o folosești. Pe lângă tipul de card pe care îl suportă aparatul foto, acesta indică de obicei dacă exista suport unul sau mai multe formate UHS. Camerele proiectate cu două sloturi pentru carduri nu pot susține în mod egal formatul UHS. Ca regulă generală, slotul principal este cel mai capabil, al doilea fiind de suplimentare.
9. Clasa de viteză video
Clasa de viteză video este indicată pe cardul de memorie sub forma literei „V” și numărul clasei.
În prezent există cinci clase de viteză video: V6, V10, V30, V60 și V90. Fiecare cifră a clasei de viteză video indică viteza minimă de scriere în MB/s. Cardul V6 are o viteză minimă de scriere susținută de 6MB/s, V10 o viteză de 10MB/s și așa mai departe.
Această clasă, relativ recentă, a fost concepută pentru a ține pasul cu cerințele camerelor de filmat sau fotografiat moderne. Alegerea cardului potrivit din punct de vedere al clasei video depinde de modul în care realizezi filmarea. Pentru înregistrări Full HD se recomandă clasele V6, V10 sau V30, pentru înregistrări 4K se recomandă V30 și V60, iar pentru înregistrări 8K clasele V60 și V90. Asta nu înseamnă că nu poți folosi un card V90 doar pentru filmări Full HD, însă toate aceste variante există tocmai pentru ca fiecare să aleagă cardul de memorie în funcție de nevoile sale.