Ce să faci când ștergi accidental datele

21 nov. 2018
First Data Recovery
830

Nu intra în panică.

De cele mai multe ori datele devin irecuperabile datorită unei decizii luate în grabă cu intenția de a recupera datele pierdute, fără a avea experiența și cunoștințele necesare. Încearcă să îți păstrezi calmul și să iei o decizie în cunoștință de cauză înainte de a instala un program care promite recuperarea datelor. Amintește-ți, șansele de a recupera datele înainte de a acționa în vreun fel, sunt de 100%.

Întrerupe alimentarea cu energie (chiar dacă calculatorul este încă deschis)

Știm că am fost învățați să nu oprim brusc alimentarea de energie electrică atunci când calculatorul este pornit, pentru că îl supunem unor riscuri (minore) hardware, însă riscul ca datele să fie suprascrise în timpul procesului de închidere (”shut down”) este unul mult mai mare. Îți recomandăm să deconectezi sursa de alimentare sau să scoți bateria laptopului (în funcție desktop/laptop, puteți menține apăsat butonul ”power” timp de 5-10 secunde până ce sistemul se închide). Folosirea calculatorului în stare defectă prezintă riscuri pentru date iar oprirea sistemului este singura modalitate care poate garanta încetarea tuturor scrierilor pe hard disk.

Dacă am șters un fișier, el încă mai există stocat undeva?

În majoritatea cazurilor, da. Chiar dacă golești coșul de reciclare datele încă există pe hard disk, cel puțin pentru o perioadă. Este important de înțeles modul în care sistemele de operare funcționează. Toate sistemele de operare folosesc un tip de sistem de fișiere care este, în esență, un director al locațiilor în care sunt stocate fișierele, numele lor, locația folder-ului, dimensiunea și alte informații. Majoritatea sistemelor de operare, ca metodă de protecție a datelor împotriva accidentelor, stochează o copie de rezervă a sistemului de fișiere. Atunci când un fișier este „șters”, ceea ce este efectiv șters este referința din tabela sistemului de fișiere primar, fișierul în sine fiind stocat într-o altă locație de pe unitate. După ce intrarea din sistemul de fișiere este ștearsă, sistemul de operare crede acum că spațiul este disponibil și poate opta să stocheze un alt fișier în acea locație, făcând imposibilă recuperarea. De aceea este atât de important ca dispozitivul (desktop/laptop) să fie închis rapid atunci când există o situație de ștergere accidentală a datelor.

Pentru servicii profesionale de recuperare a datelor, apelează First Data Recovery.