Recuperare de date de pe telefon mobil sau tabletă cu defect fizic
Dispozitivele mobile, cu smartphone-ul în topul clasamentului dar și tableta, sunt cele mai utilizate pentru stocarea datelor. Odată cu era digitală și răspândirea dispozitivelor de acest gen, ele au devenit indispensabile în viata de zi cu zi, și totodată au devenit locul în care stocăm cele mai multe date, de multe ori personale și “prețioase” – de la mesaje de tip text sau voce, contacte și notite până la poze, clipuri video sau muzică. Fiind utilizate frecvent, în diverse condiții, riscul de a se deteriora este unul destul de mare. Căzăturile pe suprafețe dure sau contactul cu apa sunt printre cele mai întâlnite “accidente” din care se rezultă pierderea datelor.
Prin urmare, defecțiunea fizică se referă la deterioarea completă a telefonului mobil sau tabletei, unde acestea nu mai funcționează deloc și nici nu se pot repara.
Unde sunt stocate datele pe un smartphone?
Comparativ cu un calculator, modul în care funcționează dispozitivele mobile poate fi un mister pentru mulți dintre noi. Pe smartphone-urile cu sistem de operare iOS, toate datele sunt stocate exclusiv pe memoria internă a telefonului. În funcție de model, memoria flash NAND a iPhone-ului poate avea diferite mărimi. Ca și alternativă de stocare, datele pot fi salvate și prin intermediul iTunes sau pe iCloud. Același lucru se aplică și în cazul tabletelor iPad, cu același sistem de operare iOS.
În cazul telefoanelor cu Android, stocarea datelor este un pic diferită, oferind posibilitatea de salvare a datelor în trei locuri separate. În plus față de memoria NAND, multe dintre dispozitivele cu sistemul de operare Android vin cu slot preinstalat pentru card SD – folosit cu succes pentru stocarea datelor. Ca o ultimă variantă de stocare poate fi folosită și cartela SIM, în funcție de furnizor dar și spațiul disponibil. De asemenea, majoritatea telefoanelor cu Android au și opțiunea de backup a datelor pe un spațiu de tip cloud ce diferă ca mărime de la un furnizor de servicii mobile, la altul.
În principiu, setările telefonului determină ce date se stochează unde. Dacă telefonul sau tableta are un card microSD în plus față de cipul de memorie flash încorporat, telefonul poate trimite toate fotografiile și clipurile video pe cardul SD iar memoria NAND să fie folosită doar pentru stocarea contactelor, mesajelor text ș.m.d. Dacă nu ești la curent cu setările disponibile a dispozitivului mobil, nu este foarte clar ce date merg unde. Indiferent dacă există sau nu slot preinstalat pentru card SD, atât în telefon cât și atunci când este conectat la un calculator, apare ca fiind singurul și același spațiu de stocare.
Dacă ați pierdut date importante din smartphone-ul sau tableta dumneavoastră, experții în recuperare de date de la First Data Recovery vă pot ajuta.
Ce este memoria NAND?
Procedura de recuperare a datelor de pe un telefon mobil cu defect fizic nu este deloc una simplă, fiind absolut necesare cunoștințele unui expert. Pe scurt, există mai multe tipuri de memorii flash care pot fi conectate la placa de bază a telefonului, denumite memorii NAND.
Dezvoltarea tehnologiei de memorie NAND a dus la apariția multor dispozitive de care ne folosim astăzi, mai mult sau mai puțin, cu toții. Tehnologia NAND de memorie flash a revoluționat modul în care se stochează datele și fișierele. Aceste microcipuri dețin toate informațiile noastre. Tehnologia NAND o veți regăsi în laptop-urile actuale, iPhone, iPad-uri, stick-uri USB, anumite dispozitive de înregistrare vocală, smartphone-uri, camere digitale sau unitățile de stocare SSD (Solid State Disk).
Care este procesul de recuperare a datelor?
Pentru recuperarea datelor din telefonul sau tableta cu defect fizic este nevoie să se acceseze memoria NAND iar în majoritatea cazurilor, dispozitivul trebuie complet demontat. După dezasamblarea dispozitivului, tehnicienii nostri pot scoate chip-ul, care mai apoi, să fie citit.
În majoritatea cazurilor dispozitivelor cu defect fizic, utilizatorul nu-și poate recupera singur datele afectate și nici nu este recomandat acest lucru. Sansele sunt foarte scăzute, iar folosirea diverselor programe disponibile pe internet pot cauza pierderi definitive.
Din acest motiv, este de preferat să consultați o firmă specializată în recuperarea de date. Un specialist va putea evalua și vă va spune cu exactitate care sunt șansele reale de a vă recupera datele din dispozitivul afectat.
First Data Recovery este probabil singurul centru de recuperare de date din România care oferă serviciul de recuperare a datelor de pe telefon sau tabletă cu defect fizic.
Informațiile prezentate au rol strict informativ. Pentru o evaluare completă a telefonului sau tabletei cu defect fizic și recuperarea datelor, apelează la specialiștii First Data Recovery telefonic sau folosind formularul de contact.